Το χθες, το σήμερα και το αύριο του Τμήματος

Αγαπητή αναγνώστρια/αναγνώστη. Αν σερφάροντας στο διαδίκτυο βρέθηκες σε αυτή τη σελίδα τυχαία ή η επίσκεψή σου σε αυτή τη σελίδα προκύπτει από τη διάθεσή σου να ενημερωθείς σε καλωσορίζουμε στο διαδικτυακό τόπο του Τμήματος ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ της Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας.

Πριν συνεχίσεις το διάβασμα πρέπει να σε πληροφορήσουμε ότι αυτή η ιστοσελίδα δομήθηκε και συντηρείται περισσότερο με αιχμή την εσωτερική πληροφόρηση και λιγότερο την εξωτερική. Με διαφορετικά λόγια, αυτή η σελίδα είναι προσανατολισμένη στην πληροφορία που χρειάζονται οι φοιτητές, το εκπαιδευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος και λιγότερο το εξωτερικό περιβάλλον τους. Αυτό όμως δε σημαίνει απουσία πληροφοριών για τους εξωτερικούς επισκέπτες της σελίδας. Το αντίθετο!

Αν ωστόσο πιστεύεις ότι ο χρόνος σου είναι πιο πολύτιμος από την ανάλωσή του σε κοπιώδεις αναζητήσεις ανάμεσα σε συνδέσμους πληροφοριών επίτρεψέ μου  να γίνω ο ξεναγός σου στα κυριότερα σημεία που αφορούν το Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ. Γνωρίζεις βέβαια ότι η βασική διαφορά ανάμεσα στις εμπορικές και στις μη εμπορικές σελίδες στο διαδίκτυο είναι ότι στις πρώτες σε βρίσκει η πληροφορία ενώ στις δεύτερες βρίσκεις την πληροφορία.

Το Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ του ΤΕΙ Μεσολογγίου, ένα από τα παλαιότερα Τμήματα που παρακολούθησε μέσα από τη λειτουργία του, τη σταθερή διαδρομή του στο χρόνο και την προσφορά του την Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας βιώνοντας μαζί της την ιστορική της  εξέλιξη σε όλη τη διαδρομή της. Από την εποχή των ΚΑΤΕΕ πριν το 1983, των ΤΕΙ μετά το 1983 μέχρι και σήμερα που τα σύγχρονα Τμήματα των ΤΕΙ βαδίζουν συγκλίνοντας προς τα Πανεπιστήμια σε μια κατεύθυνση ενοποίησης του χάρτη της Τριτοβάθμιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Από το 1979 το Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ του ΤΕΙ Μεσολογγίου και από το 2013 το αναβαθμισμένο Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας μετά τη μετονομασία του έχει σμιλέψει και έχει αποδώσει στην κοινωνία χιλιάδες πτυχιούχους της ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ / ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ επιστήμης που βρίσκονται σε όλες τις θέσεις και τα επίπεδα της Ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας:

  • ως λογιστές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,
  • ως καθηγητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
  • ως στελέχη τραπεζικών επιχειρήσεων,
  • ως ανώτερα στελέχη του υπουργείου οικονομικών,
  • ως αυτοαπασχολούμενοι
  • ως οικονομικοί σχολιαστές σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς
  • ως λογιστές στην επιβατηγό ναυτιλία
  • ως αξιωματικοί του οικονομικού τομέα στις ένοπλες δυνάμεις
  • ως οικονομικοί αναλυτές
  • ως ορκωτοί λογιστές

Στα χρόνια της χίμαιρας, στα χρόνια της μαζικής αυταπάτης, η δημιουργία νέων Τμημάτων μέσα από την ίδρυση νέων ΤΕΙ είτε μέσα από τη δημιουργία παραρτημάτων έγινε αυτοσκοπός, ενώ η σημασία και η προοπτική αυτών των μοντέρνων Τμημάτων δεν φαίνεται να βασάνισε αρκετά τους σχεδιαστές τους. Σήμερα, 35 χρόνια μετά την ίδρυση των ΤΕΙ (Ν. 1404/1983) η πολιτεία αναζητά τρόπους συγκέντρωσης και ανασχεδιασμού του κατακερματισμένου χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης αναζητά τη συναίνεση μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ προκειμένου να συγκροτηθούν βιώσιμα, χρήσιμα και απαραίτητα στην ελληνική οικονομία Σχολές και Τμήματα που να προσφέρουν ουσιαστικά και να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στο κεφάλαιο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Πολλά από τα Τμήματα που τότε αβασάνιστα μπήκαν στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας σήμερα έχασαν το δρόμο της αποστολής τους είτε γιατί δεν είχαν επαρκώς σχεδιαστεί είτε γιατί επικαλύφθηκαν, είτε γιατί η αγορά συγκεντροποιήθηκε και δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει την προσφορά πτυχιούχων τους.

Αν δεχθούμε ότι οι σπουδές γίνονται για τις σπουδές, τη μόρφωση, την εμπειρία, την κοινωνική καταξίωση, τη σεβαστή επιθυμία κάθε πολίτη να επιτύχει ανοδική κοινωνική κινητικότητα τότε κάθε σπουδή, σε κάθε επιπεδο, σε κάθε επιστημονικό πεδίο, σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ είναι σεβαστή και επικροτείται. Η συζήτηση όμως αποκτά διαφορετικό χαρακτήρα αν στην εξίσωση των σπουδών κάθε πολίτη συμπεριληφθεί το κόστος τους, η ανάγκη ανάκτησής του σε παρούσες αξίες, η επαγγελματική προοπτική του πτυχίου και η ανάγκη βιωματικής προοπτικής των σπουδών.

Σε αυτό το σημείο το Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας προβάλλει την ακλόνητη σταθερότητα των προγραμμάτων σπουδών του που δεν παλινωδούν με βάση ιδιοτελείς συνθήκες, δεν παραπαίουν από έλλειψη ζήτησης των πτυχιούχων του, αντιθέτως συνιστούν εταίρο της οικονομικής ζωής της χώρας. Διαχρονικά σε συγκριτικά μεγέθη τόσο η ζήτηση για θέσεις υποψηφίων στο Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ όσο και η επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων του ποτέ δεν είχε φθίνουσα τάξη. Πολύ περισσότερο σήμερα που η πολυπλοκότητα του φορολογικού/αναπτυξιακού συστήματος επιτάσσει την παρουσία φοροτεχνικού λογιστή/αναλυτή σε κάθε οικονομική μονάδα ή υποκείμενο φορολογίας άτομο.

Αγαπητέ επισκέπτη. Έχοντας την 35ετή εμπειρία προσφοράς συγκεκριμένου πεδίου γνώσης και εξειδίκευσης στους πτυχιούχους μας, έχοντας κατακτήσει την καλή έξωθεν μαρτυρία για τις σπουδές που προσφέρουμε, έχοντας την πίστη ότι το πτυχίο του Τμήματος ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ είναι καταξιωμένο, ισχυρό και με προοπτική θα είμαστε ευτυχείς αν εμπιστευτείτς τις σπουδές σου στο Τμήμα μας και θα χαρούμε να σε φιλοξενήσουμε ως φοιτητή. Αν πάλι βρέθηκες σε αυτή τη σελίδα από απλή περιέργεια σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου.

Πρόεδρος Τμήματος